19. 4. 2021

Hospodářská komora nabízí státu jednání o návratu podnikání do normálu. Podnikatelé se od května chtějí samoregulovat vlastními pravidly a otevřít své provozovny očkovaným a otestovaným přes aplikaci

Hospodářská komora nabízí státu jednání o návratu podnikání do normálu.

TISKOVÁ ZPRÁVA

Podnikatelé se od května chtějí samoregulovat vlastními pravidly a otevřít své provozovny očkovaným a otestovaným přes aplikaci

Praha, 16. dubna 2021Pro podnikatele a tuzemskou ekonomiku devastující plošný zákaz podnikání za situace, kdy se každý den otestuje na bezinfekčnost půl milionu zaměstnanců v podnicích a zároveň přibývají tisíce plně očkovaných lidí, ztratil význam. Podnikatelé proto vyzývají vládu, aby s nimi otevřela jednání o podmínkách, za kterých by mohli znovu otevřít své provozovny od 1. května. Po vládě požadují, aby jim umožnila samoregulaci, a také aby se zapojila do vývoje aplikace, která by potvrzovala bezinfekčnost pro bezpečnou návštěvu v provozovně.

„Nevidím důvod, proč by člověk, který je očkovaný nebo se ráno otestuje v zaměstnání, nemohl večer zajít na zahrádku na pivo, pro knihu do knihkupectví nebo se nechat ostříhat u kadeřnice,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podnikatelské organizace proto chtějí s vládou projednat vlastní pravidla pro bezpečnou návštěvu provozoven a po státu požadují, aby těm, kteří se tato samoregulační pravidla zavážou dodržovat, umožnil provozovnu otevřít.

Jako příkladuvedl pravidla označená jako Bezpečná restaurace, za nimiž stojí mimo jiné Český svaz pivovarů a sladoven, nebo pravidla bezpečného provozu sportovních areálů, bazénů a saun definovaná Českou komorou fitness. Podniky se v nich zpravidla zavazují, že nastaví vzdálenost mezi stoly či zákazníky, omezí počet zákazníků na metry čtvereční a budou provozovány za zvýšených hygienických podmínek.

„Ani podnikatelé si totiž nepřejí bezhlavé rozvolnění, kvůli kterému by museli za chvíli znovu zavřít. Chceme proto po státu, aby s námi jednal o rozumných pravidlech pro to, abychom dlouhodobě a udržitelně mohli konečně po více než po roce podnikat,“dodal Dlouhý s tím, že podnikatelé jsou připraveni v jednotlivých sektorech služebprovést i po vzoru zahraničí piloty, na kterých by seotestovalo bezpečné fungování provozovny.

Problémem ale je, že vláda na konstruktivní návrhy podnikatelů zatím nijak nereaguje. To je i případ provozovatelů vnitřních sportovišť, fitness center, bazénů a saun, což vyústilo v podáníjejich návrhu na zrušení části opatření Ministerstva zdravotnictví zakazujícího jejich provoz.

„Nabízeli jsme ministerstvu konkrétní návrhy řešení a společnou diskusi o podmínkách, za kterých by bylo možno bezpečně, avšak trvale, tento typ provozů a aktivit otevřít. To vše za přísných režimových opatření, která jsou obvyklá v jiných segmentech, jako např. průmyslu, administrativě či školství. Snahu o dialog však ministerstvo dlouhodobě ignoruje, a proto nám nezbylo nic jiného, než se pokusit o zrušení části opatření zakazující jejich činnost soudní cestou,“ vysvětlila Jana Havrdová z České komory fitness.

Po otevření za předem daných pravidel a s vládou důkladně projednaných podmínek pro bezpečný provoz přitom volá většina uzavřených podniků.

„I v případě restaurací je bezpečnější otevřít zahrádky za jasně nastavených opatření,než nutit zákazem občany, aby se setkávali na místech, která mohou být riziková,“dodal prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, podle něhož v době, kdy lidé procházejí masivním testováním, aby mohli pracovat, není důvod, aby za stejných podmínek nemohli využívat další služby. Podnikatelům ale i jejich zákazníkům ale podle něj chybí jasná vize státu jak dál.

„Restaurace jsou rok doslova decimovány. Epidemická situace se zlepšuje a s příchodem jarního počasí bude sdružování lidí narůstat na intenzitě. To nejmenší, co může vláda v oblasti gastra udělat, je otevření zahrádek. Výrazně to pomůže lidem i podnikání,“ uvedla Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Stejný postup navrhuje i Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu. „V současné době lepšícího se počasí jsou v případě gastronomie plošné zákazy kontraproduktivní a spíše situaci zhoršují. Zahrádky restaurací provozované v režimu Bezpečná restaurace jsou již v této chvíli bezpečnější variantou boje s pandemií než přeplněné parky, garáže či párty v soukromých bytech,“vysvětluje Kastner.

Pomoci s urychlením otevírání provozoven by přitom mohla mobilní aplikace, v níž by si zákazníci jednak vyhledali ve svém okolí podniky, které se zavázaly pravidla dodržovat, a která by zároveň prokazovala bezinfekčnost zákazníkaumožňující vstup do podniku.

Stát nesmí ignorovat vůli podnikatelů přijmout samoregulační pravidla, která by jim umožnila otevřít. Ukazuje se, že když dojde k otevřené spolupráci mezi státem a soukromým sektorem, je možné extrémně rychle zavést a spustit i složité systémy a opatření. Víme, jak využít dostupné digitální technologie, víme, jak upravit již používanéaplikace. Máme dostatek digitálně zdatných lidí. Tam prostě nikde překážka není. Se zástupci státu máme dohodnuto propojení jejich Covid pasu a naší aplikace Bezpečnáprovozovna, což by umožnilo velmi rychle vytvořit mezi zákazníky a poskytovateli služeb místo bezpečí a důvěry. Naše aplikace bude hotova na začátku května,“ poznamenal průkopník v elektronizaci veřejné správy a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček, který stojí za vznikem CzechPointů nebo datových schránek.

„Máme připravena přísná režimová opatření a ve spojitosti s aplikací a nošením respirátorů všude, kde je to možné, věříme, že to umožní mnohem bezpečnější fungování a sníží riziko mobility,“ uzavřel Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Miroslav Diro 
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky
M: +420 724 613 088

diro@komora.cz  www.komora.cz